Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Nikola Tesla and Modern Civilization Issue: 2011-2 Section: 17-19

English

 

Radu Biolan, Andrei Dobrin

 

Lucrarea conţine câteva date despre rolul imens al lui Tesla în deschiderea drumurilor către multe domenii ale ştiinţei fără care nu ne-am putea imagina civilizaţia de azi. Am ales această temă deoarece evidenţiază rolul individului asupra societăţii, dar şi pentru că o mică părticică din Tesla este de origine română.

Nikola Tesla sau Nicolae Teslea, s-a născut la 10 iulie 1856 în satul Smiljan, în apropiere de Gospie, Croaţia, care se afla pe atunci în Imperiul Austro-Ungar. Henri Coandă îl prezenta drept român din Banatul sârbesc. Alte surse arată că era istro-român. Este sigur însă că marele inventator avea rădăcini româneşti, după cum o arată şi numele său - Teslea, care provine din cuvântul teslar.

Tesla a fost inventator, fizician, inginer mecanic şi inginer electrician, unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai sfârşitului de secol 19 şi începutului de secol 20. Descoperirile sale ştiinţifice sunt de o importanţă colosală. A fost un geniu sclipitor al umanităţii. De numele lui Tesla se leagă tot ceea ce înseamnă electricitate. Tesla a fost un deschizator de drumuri în domenii tehnice vaste, ca cel al electricităţii, radioului, curenţilor de înaltă frecvenţă, sistemului de transport al energie electrice prin curentul alternativ, câmpului magnetic rotativ, motoarelor şi diferitelor tehnologii fără de care lumea modernă ar fi de neînchipuit dar şi al structurii atomului şi nucleului acestuia. Tot ceea ce astăzi numim tehnologie avansată se bazează pe invenţiile lui Nikola Tesla, unele dintre acestea datând de peste un secol. Nikola Tesla a inventat primul dispozitiv “wireless” din lume şi anume un telegraf, “părintele” tuturor device-urilor de astăzi de acest fel. Unitatea de măsură pentru inducţia magnetică B a câmpului magnetic poartă numele tesla şi are simbolul T. Şi totuşi astăzi este un nume prea puţin rostit de umanitate.

În copilărie Nikola sau Nicolae a demonstrat, încă din primii ani, capacităţi mentale excepţionale şi percepţii extrasenzoriale rar întâlnite. Dupa vârsta de 17 ani, Tesla putea să vizualizeze, cu cea mai mare uşurinţă, un obiect, neavând nevoie de modele, desene sau alte experimente propriu-zise. Din acest motiv, tânărul avea capacitatea de a proiecta o piesă, mental, fără a fi necesară construirea ei efectivă, astfel încât să îşi dea seama dacă va funcţiona sau nu, atunci când va fi materializată. El putea dezvolta un întreg concept fără a se folosi nici măcar de un singur instrument. Abia dupa ce adapta toate îmbunătăţirile posibile angrenajului imaginat şi nu mai găsea nici o greşeală, realiza şi practic respectivul produs al inteligenţei sale.

De la vârsta de 28 de ani Tesla a locuit în SUA unde şi-a realizat invenţiile cu care a schimbat destinul omenirii. Astfel, el a reuşit să găsească soluţia care a permis aducerea electricităţii în casele oamenilor utilizând curentul alternativ pentru transportul energiei electrice. Disputa dintre Edison şi Tesla privind transmiterea curentului electric la distanţă, se cunoaşte sub denumirea de "Războiul Curenţilor". Tesla a demonstrat că utilizarea curentului alternativ pentru transportul la distanţă a energiei electrice este mult mai avantajoasă decât utilizarea curentului continuu, cum propunea contemporanul lui, Thomas Edison.

Astfel, Tesla a pus bazele cunoştinţelor moderne despre curentul alternativ: puterea electrică în curent alternativ, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distribuţie a puterii şi motorul pe curent alternativ, domenii care au determinat cea de-a doua Revoluţie Industrială. În 1890, Nicola Tesla a realizat primul transport al energiei electrice în curent alternativ bifazat. Una dintre cele mai importante invenţii ale sale este generatorul de curent alternativ. El a contribuit de asemenea la construirea hidrocenteralei de lângă Cascada Niagara. De aici statuia lui priveşte astăzi inepuizabila revărsare de energie a apei.

Tesla este considerat un pionier şi în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţei calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice. El considera că cea mai nobilă metodă de îmbunătăţire a condiţiei umane o reprezintă cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către ştiinţă şi utilizarea principiilor ştiinţei şi progresului industrial cu condiţia să fie compatibile cu natura.

Până în 1892, Oficiul de Patente al SUA i-a eliberat lui Tesla peste 40 de brevete pentru invenţiile realizate conform principiului câmpului magnetic rotativ descoperit de el şi a elementelor esenţiale ale sistemului electric de curent alternativ.

În 1895 a fost pusă în funcţiune prima hidrocentrală de curent electric alternativ din lume la Cascada Niagara. Emblemele masivelor generatoare instalate acolo purtau numele lui Nikola Tesla şi chiar în zilele noastre, marea majoritate a motoarelor electrice inductive aflate în uz pretutindeni în lume au la bază proiectul său iniţial. Invenţiile sale stau la baza radarului, ciclotronului, televizorului, reţelelor mondiale de radio şi TV, roboţilor, Internetului, pagerelor, telefoanelor celulare sau programului spaţial “Razboiul Stelelor” lansat de americani în Razboiul Rece. Toate acestea sunt tributare schiţelor lui Tesla.

În 1899 Tesla şi-a stabilit laboratorul în Colorado Spring, lânga vârful Pikes Peak, cu scopul de a-şi realiza visul: transmisia “wireless” a energiei electrice prin pământ sau prin atmosferă. De teamă să nu-i fie distrus laboratorul, aşa cum s-a întâmplat la New York, acesta a ţinut un jurnal al cercetărilor. A fost extrem de satisfacut când uriaşul oscilator a produs un fulger artificial, de 100 de ori mai mare decât scânteia pe care o obţinuse anterior în laboratorul sau din New York.

În timpul unei furtuni violente din Colorado, Tesla a facut una din cele mai remarcabile descoperiri: “Observam undele staţionare… Oricât ar părea de imposibil, planeta aceasta, în ciuda vastei sale întinderi, se comportă ca un conductor obişnuit, de mici dimensiuni. Importanţa uimitoare a acestui lucru pentru sistemul meu de transmisie a energiei mi-a apărut foarte clar în minte. Nu numai că poate servi transmiterii fără fire a semnalelor telegrafice la orice distanţă, după cum am afirmat cu mult timp în urmă, dar şi pentru a propaga pe întreg globul modulaţiile vocii umane. Mai mult, se poate folosi pentru a transmite puterea (electrică) în cantitati nelimitate, la orice distanţă terestră şi fără pierderi”, nota el în jurnal. Oricât ar părea de imposibil, planeta aceasta, în ciuda vastei sale întinderi, se comportă ca un conductor obişnuit, de mici dimensiuni. Importanţa uimitoare a acestui lucru pentru sistemul meu de transmisie a energiei mi-a apărut foarte clar în minte. Nu numai că poate servi transmiterii fără fire a semnalelor telegrafice la orice distanţă, după cum am afirmat cu mult timp în urmă, dar şi pentru a propaga pe întreg globul modulaţiile vocii umane. Mai mult, se poate folosi pentru a transmite puterea (electrică) în cantitati nelimitate, la orice distanţă terestră şi fără pierderi”, nota el în jurnal.

Celebrul inventator român Henri Coandă afirma despre Tesla: “Toate invenţiile i s-au derulat mental, le-a previzualizat. De asemnea, toate au fost perfecţionate, au fost corectate într-o proiecţie mentală atât de reală, încât niciodată un aparat imaginat de el nu a dat greş. Totul a funcţionat perfect, fără corecţii ulterioare, totul a fost construit fără experimente preliminare. Nikola Tesla şi-a dezvoltat o capacitate neobişnuită de proiecţie astrală în alte dimensiuni. Tesla a făcut cunoştinţă cu tehnica în eteric, tehnică pe care a văzut-o descompusă, în detalii, în funcţiune. Unele dintre soluţiile propuse azi pentru a învinge criza energetică prin care trece acum omenirea au fost întrevazute cu peste un secol în urmă de fizicianul Nikola Tesla. Iată numai câteva din frazele lui în legătură de acest lucru: “Utilizarea energiei stocate în lemn şi cărbune, sau, vorbind la modul general, a combustibililor, a condus la apariţia motorului cu abur. Următorul pas uriaş în dezvoltare a fost făcut prin transportul energiei cu ajutorul electricităţii, care a permis transportul energiei dintr-o localitate în alta fără a transporta materialul. Dar, în ceea ce priveşte utilizarea energiei din mediul înconjurător, nu s-a făcut niciun pas radical înainte”. Tesla considera că sursa care pune în mişcare viaţa pe pamânt este Soarele.

Soluţia lui Tesla la consumul în creştere de energie era să folosească şi să controleze energia solară. Utilizarea directă a energiei solare l-a preocupat permanent pe Tesla. “Exista de asemenea posibilitatea – deşi una mică, să obţinem energie electrică direct de la Soare. Alte surse de energie ar putea fi descoperite şi alte noi metode de folosire a energiei solare, dar niciuna din aceste realizări nu va egala importanţa transmiterii energiei la orice distanţă prin mediu”.

După ce a analizat pe rând diversele surse de energie din mediu - vântul, căldura din apă şi din pământ, razele solare, energia fulgerului, fizicianul a ajuns la concluzia că aceste metode au anumite limitări. Viitorul imaginat de Tesla în urmă cu un secol rămânea însă deschis: “Este posibil, şi chiar probabil, să se deschidă alte surse de energie, de care acum nu avem cunoştinţă. Este chiar posibil să aplicăm magnetismul sau gravitaţia pentru a pune în mişcare maşini fără a folosi alte mijloace”. Tesla a imaginat un disc zburător propulsat prin anularea forţei gravitaţionale, idee care avea să fie studiată până astăzi de marile puteri ale lumii. Mai presus de acestea, dupa cum mărturisea el însuşi, Tesla a imaginat un motor termic care să folosească căldura din mediul înconjurător.

Tesla a murit la vârsta de 86 de ani, pe 7 ianuarie 1943, în New York, sărac, singur şi uitat de lume, într-o cameră mică dintr-un hotel newyorkez. Afară, oraşul era însufleţit de moştenirea lăsată în urmă de acest om, mustind de electricitatea obţinută din viziunea materializată a lui Tesla de a trăi într-o lume complet alimentată de curent alternativ. Tesla a fost înmormântat aproape în obscuritate; un gigant prabuşit al inventicii, ale cărui descoperiri rămân ca fundaţie pentru unele dintre cele mai prolifice performanţe ştiinţifice atinse de umanitate.

Tesla a fost recunoscut mai târziu ca cel mai mare inginer electrician al Americii şi al lumii. El este astăzi revendicat de Serbia, unde i-a fost dedicat un muzeu la Belgrad şi bancnota de 100 de dinari.

 

Bibliography

  • Physics textbooks

 

Iconography