Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> What waste really means? Issue: 2011-1 Section: Green Energy

English

 

Ce inseamna de fapt deseu?

 

Alexandru-Nicolae BADUT, Daniela-Ionela SANT, Dumitru-Mihai CALIN

 

Deseul este materia inutilizabila rezultata in urma unui proces tehnologic de obtinere de produse materiale sau servicii.

Mai intai au aparut precursorii serviciilor publice in Atena anilor 400 i.e.n. Ceva mai târziu, în timpul Evului Mediu în Anglia, Parlamentul a emis o lege care a facut obligatorie depozitarea gunoiului în locuri special amenajate.

Prima lege împotriva aruncarii deseurilor pe strazi a aparut (1657) în New Amsterdam (Manhattan-ul din zilele noastre).

O scurta clasificare a deseurilor ar include deseul municipal (din gospodarie sau comercial) care reprezinta aproximativ 14% din cantitatea totala de gunoaie si deseurile industriale, acestea insumand, spre exemplu, 33 milioane de tone generate in UE in anul 1998.

În timpul proceselor de constructie, fie pentru cladiri fie pentru obiective de infrastructura (constructia si întretinerea drumurilor) pot rezultata diferite tipuri de deseuri, care reprezinta 25% din totalul deseurilor generate în UE. Acesta este stocat în depozitele de deseuri speciale si, mai târziu, prin prelucrarea prin incinerare, se obtine o rata medie de reciclare de 80%.

Type of waste Equivalent energy – product equivalent through recycling processes Repeatability
1 ton of glass 1.2 tons of raw material it can be recycled indefinitely without losing quality
1 ton plastic 700-800 kg crude oil  
10 PET manufacture of a shirt /1 meter carpet  
50 PET sweater  

Table 1

O sursa importanta de deseuri este generata scoaterea din uz a echipamentelor electrice si electronice, ca prelucrare a produselor finale de minerit si agricultura. Selectia deseurilor consta în stocarea lor în containere speciale de colectare si reciclare. Prin reciclarea întelegem colectarea, separarea si prelucrarea principalelor componente ale gunoaielor cu scopul transformarii lor în produse utile. S-a dovedit ca cele mai multe din materialele provenite de la ceea ce noi consideram ca fiind deseuri sau gunoaie pot face obiectul unui proces de reciclare cu diferite eficiente energetice.

Deci, unele date pot deveni informatii utile în ceea ce priveste procesul de reciclare (tabelul 1, fig. 4).

Pentru a imprima un ziar cunoscut e nevoie de aproximativ 300 m3 de lemn, adica aproximativ 1500 de copaci de 50 de ani. Între timp, pentru producerea a 700 pungi de hârtie este nevoie de un copac vechi de 15 ani în sensul ca fiecare tona de hartie reciclata poate salva 17 copaci.

 

Deoarece datele dau mai mare greutate cuvintelor, este relevant faptul ca s-a determinat ca prin reciclarea unui singur PET se poate economisi suficienta energie pentru functionarea continua a unui bec timp de 6 ore.

O metoda eficienta de prelucrare a deseurilor selectate si depozitate este incinerarea, proces in urma caruia se obtine caldura în stare de vapori sau gaze fierbinti si cenusa. Prin aceasta metoda se pot arde deseuri atat in stare solida cat si lichida. Uzinele de incinerare sunt echipate cu cuptoare speciale, cu alimentare orizontala sau verticala. Aceste cuptoare pot arde si deseurile cu valoare calorica redusa, de aproximativ 10 MJ/kg. In figura 5 este reprezentat procesul de incinerare dintr-o instalatie cu cuptor rotativ. Co-incinerarea - incinerarea deseurilor periculoase, în orice forma incepe sa cunoasca o larga raspandire. Pentru a realiza un proces de reciclare eficient, pre-selectarea deseurilor este obligatorie. Exista procedee specifice pentru recuperarea aluminiului, reciclarea incluzand dozele de bauturi ambalate sub presiune; cutii de spray care permit recuperarea de alte metale; reciclarea hârtiei de la ambalajul alimentelor, ziare si reviste. Procesul de reciclare incepe in depozite prin sortarea eficienta a materialelor (fig.6).

Din procesul de selectie a deseurilor pot fi obtinute materiale biodegradabile (organice, din deseuri menajere semi-lichide), prin a carui fermentatie in reactoare speciale poate fi generat biogaz si, de asemenea, un al doilea tip îngrasamânt solid pentru agricultura. Biogazul poate fi utilizat pentru a genera energie cu o putere calorica de 20-25 MJ/kg. Acesta este transformat in uzine termice, pentru a putea fi utilizat in gospodarii sau ca

sursa primara de energie asistand functionarea turbinelor din microcentralele eoliene.

Prin urmare, gunoiul este departe de a fi considerat inutil, iar cantitatile enorme de deseuri depozitate în apropierea marilor aglomerari urbane ofera un potential semnificativ de surse de energie, alaturi de energia regenerabila, pentru viitoarele sisteme integrate de energie.

 

Bibliography

  1. Ungureanu, Corneliu (2006). Gestionarea integrata a deseurilor municipale. Timisoara: Editura Politehnica. ISBN 973-625-386-4.
  2. Manual privind activitatile specifice din domeniul gestiunii deseurilor municipale. ProjektPartner International Services, Departamentul de Salubritate din Göttingen, Primaria Municipiului Râmnicu Vâlcea. www.gestiuneadeseurilor.ro/. Accesat la 6 septembrie 2008.
  3. deseuri-online.ro/new/download/Trataretermica.pdf
  4. www.twinning-waste-bacau.ro/waste-1/despre-deseuri/cateva-informatii-despre-diferotele-tipuri-de-deseuri/#municipal
  5. www.targujiu.ro/portal/gorj/tgjiu/portal.nsf/0/AD963E1A097DEFFD42257633002B9BD8/$FILE/CP_August%202010.pdf
  6. http://glossary.ro.eea.europa.eu/terminology/concept_html?term=coincinerare

 

Iconography

  1. www.retim.ro/istoric.php
  2. www.twinning-waste-bacau.ro/waste-1/despre-deseuri/cateva-informatii-despre-diferotele-tipuri-de-deseuri/#municipal
  3. www.twinning-waste-bacau.ro/waste-1/despre-deseuri/cateva-informatii-despre-diferotele-tipuri-de-deseuri/#municipal
  4. www.hotgift.ro/cms/images/produse/thumbMediu_sd3x50tricou%20simplu.jpg; www.sunnyday.ro/products_pictures/pulover-college-negru-275.jpg; www.covoare-manuale.vcc.ro/images/Covor-16.jpg
  5. www.deseuri-online.ro/new/download/Trataretermica.pdf
  6. Badut Alexandru-Nicolae, Sfant Daniela-Ionela, Calin Dumitru-Mihai
  7. www.jurnal.tvsatrm.ro/wp-content/uploads/2010/11/GUNOI-MAI-SCUMP.jpg
  8. www.bzf.ro/wp-content/uploads/2009/06/groapa-gunoi-saci.jpg