Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Evolution of Trains Issue: 2009-3 Section: Science

English

 

Locomotive

 

Πριν από την ανακάλυψη του σιδηροδρόμου οι δια ξηράς μεταφορές πραγματοποιούνταν επί χιλιετίες με τον ίδιο σχεδόν πρωτόγονο τρόπο, δηλαδή για την έλξη είτε επιβατικών είτε φορτηγών αμαξών χρησιμοποιείτο η μυϊκή δύναμη των ζώων.

Όμως, στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα παρουσιάσθηκε μια απροσδόκητη λύση. Η χρησιμοποίηση της κινητήριας δύναμης του ατμού είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή του σιδηροδρόμου, ο οποίος υπήρξε το πρώτο μηχανοκίνητο μέσο χερσαίων μεταφορών, που όχι μόνο έδωσε ιδανικές για την εποχή λύσεις, αλλά άνοιξε και ένα καινούργιο κεφάλαιο στην παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη. Η εμφάνιση του σιδηρόδρομου μπορεί να τοποθετηθεί στις αρχές του 18ου αιώνα με την χρησιμοποίηση της ατμομηχανής ως μηχανής έλξης. Η πρώτη ατμομηχανή έλξης σχεδιάστηκε από τον Άγγλο Τρέβιθικ. Η ατμομηχανή αυτή ανέπτυξε μέση ταχύτητα 8 χλμ. την ώρα. Στη χώρα μας το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο λειτούργησε το 1869, στη διαδρομή Αθήνας-Πειραιά και ανήκε στην Εταιρία του απ’ Αθηνών εις Πειραιά σιδηροδρόμου.

Ο σταθμός του Πειραιά βρισκόταν στο χώρο του σημερινού σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

 

Μηχανές έλξης. Χρησιμοποιούνται ατμομηχανές, διάφοροι τύποι μηχανών Ντίζελ, καθώς και ηλεκτρομηχανές.

 

Ατμομηχανές

.

Αυτές μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε κινητική. Κάθε ατμομηχανή πρέπει να ανεφοδιάζεται με νερό μετά από ορισμένες ώρες λειτουργίας. Η ατμομηχανή που κατασκεύασε ο Τόμας Σέιβερι το 1698 για την άντληση νερού είναι η πρώτη μηχανή του είδους που κατασκευάστηκε για πρακτικές εφαρμογές. Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η μηχανή του Τόμας Νιούκομεν, το 1712, την οποία βελτίωσε ο Τζέιμς Βατ. Έκτοτε οι ατμομηχανές συνέχισαν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται συνεχώς, παίζοντας το βασικό ρόλο στην πραγματοποίηση της Βιομηχανικής Επανάστασης και επομένως στη μετάβαση από τον χειρωνακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής στον μηχανοποιημένο. Επίσης, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας και της ναυτιλίας, με την εμφάνιση του ατμόπλοιου, που δεν εξαρτιόταν από τον άνεμο για την κίνησή του, όπως τα ιστιοφόρα, και την καθιέρωση του σιδηροδρόμου ως κύριου τρόπου χερσαίων μεταφορών στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Μηχανές Ντίζελ.

Κι αυτές επίσης μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε κινητική. Χωρίζονται σε δυο τύπους: σε αυτές που μετατρέπουν απευθείας τη θερμική ενέργεια σε κινητική και σε αυτές που μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική, που με τη σειρά της μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια. Οι μηχανές αυτές διακρίνονται σε δίχρονες και τετράχρονες, αναφορικά με την παραγωγή έργου κατά τη διαδρομή του εμβόλου.

 

Ηλεκτρομηχανές.

Αυτές μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κινητική. Οι ηλεκτρικές μηχανές πρέπει να τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο συνεχούς ρεύματος 3.000 V ή μονοφασικού εναλλασσόμενου 25.000 V. Η ηλεκτρική μηχανή έχει ένα σύστημα λήψης του ηλεκτρικού ρεύματος και ένα μετασχηματιστή για τον υποβιβασμό της υψηλής τάσης του δικτύου τροφοδοσίας σε τάση λειτουργίας των ηλεκτροκινητήρων.

 

Τα σημερινα τρενα

Modern trains

Υπάρχουν τρένα υψηλών προδιαγραφών τύπου Intercity (εξπρές και απλά) και αμαξοστοιχίες ταχείες, υπερταχείες κ.λπ.

Το τρένο InterCity είναι η ταξινόμηση που εφαρμόζεται σε ορισμένα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων επιβατική αμαξοστοιχία στην Ευρώπη. Οι αμαξοστοιχίες αυτές (σε αντίθεση με τις περιφερειακές, τοπικές ή μετακινούμενος τρένα) ελλιμενίζονται σε σημαντικούς σταθμούς μόνο. Το Intercity-Express είναι ένα σύστημα τραίνων υψηλών ταχυτήτων που χρησιμοποιείται κυρίως στην Γερμανία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Το ICE θεωρείται στη Γερμανία ως η ναυαρχίδα των γερμανικών τραίνων, και είναι το πολυτιμότερο προϊόν τους. Το ICE θεωρείται στη Γερμανία ως η ναυαρχίδα των γερμανικών τραίνων, και είναι το πολυτιμότερο προϊόν τους. Τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων εξυπηρετούν συνήθως τρία διαφορετικά συστήματα λειτουργίας σιδηροδρόμων.

·  το Τραμ με εναέρια ηλεκτροδότηση, η λέξη είναι σκοτσέζικης προέλευσης και περιγράφει ένα μικρό σιδηρόδρομο.

Αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. πτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

·  Tο Μετρό με επίγεια ηλεκτροδότηση είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Το πρώτο μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου (1863) και είναι περισσότερο γνωστός ως The Tube. Αποτελείται από 11 γραμμές. Εκτός από την παλαιότητά του, το μετρό του Λονδίνου είναι το πιο εκτεταμένο και μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο. Tο πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν της Βουδαπέστης.

 

Τα πιο γρήγορα τρένα στον κόσμο

Το γιαπωνέζικο Maglev (Magnetically Levitated Train) τρένο μαγνητικής ανύψωσης έχει το ρεκόρ ταχύτητας με 581 km/h σε δοκιμαστική γραμμή δυτικά του Τόκιο στις 2/12/2003. Το αμέσως επόμενο είναι το γαλλικό TGV-POS(αυτό πατάει στις ράγες) είναι μια ηλεκτρομηχανή και έπιασε τα 574,8 km/h στις 3/4/2007. Το πιο γρήγορο diesel train είναι το ισπανικό Talgo XXI με 256.38Km/h και το πέτυχε το 2002….

και για το τέλος αφήνω το Gas Turbine Train TGV 001 - 318Km/h

Ένα τρένο αεριοστροβίλων, είναι μια επιβατική αμαξοστοιχία που χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν αεριοστροβίλων ως κύρια πηγή ενέργειας. Σήμερα, αυτά τα τρένα αεριοστρόβιλοι που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, INR Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.

 

Bibliography

 

Iconography