Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Editorial 1-2011 Issue: 2011-1 Section: Editorials

English

Greek

Bulgarian

Turkis

Italian

 

Editorial

 

Romanian Editorial Board

Viata este ceea ce ti se intampla atunci cand esti ocupat sa faci alte planuri spunea John Lennon. Viata de student in Stiinte Ingineresti nu-i atat de generoasa cu timpul liber incat sa-ti permita sa te gandesti si la alte domenii culturale. Poate de aceea este ciudat ca atunci cand nu ai timp nici macar pentru o gustare apare cineva - pe care il simti ca este cu adevarat dedicat cercetarii si stiintei- si iti lanseaza o provocare careia nu i te poti impotrivi. De ce? Greu de spus: poate pentru ca e ceva nou sau pentru ca e vorba de o revista la nivel european si nu in ultimul rand pentru ca iti place sa accepti provocarile. In acest fel ajungi sa faci ceva ce nici nu visai ca vei face cu numai cateva zile mai devreme: te documentezi trei weekend-uri si iti mai petreci inca trei pentru a pune informatiile cap la cap, pentru a da forma preliminara unui articol. In sfarsit cuvintele contureaza ceea ce ai vrut tu sa exprimi si ai impresia ca ai terminat. Te consideri deja academician, viata devine frumoasa, dar aceeasi persoana care ti-a oferit provocarea are grija sa te anunte ca mai e mult pana departe.

Cu putina experienta si mult entuziasm iti iei in serios responsabilitatea de a te ocupa de editorial. Este absolut incredibil cum trec minutele atunci cand te concentrezi ca un lucru sa iasa bine. Efortul depus, timpul alocat acestei experiente dau viata unei alte pasiuni: aceea de a scrie in continuare. Usor, usor, fara sa iti dai seama, te cuprinde setea de lucru si de documentare. Este o experienta care ne-a facut sa descoperim cu uimire ca sunt multe persoane dornice de incursiuni culturale. Satisfactia lucrului dus la bun sfarsit intr-un domeniu cu totul nou, colaborarea si entuziasmul sincer al celor cu experienta din celelalte colective editoriale europene, ne-au facut sa descoperim cum o activitate neplanificata poate deveni mai importanta decat una planificata si cum importanta creste direct proportional cu implicarea personala. Ca student, daca ai timp liber mai sunt cel putin alte cinci activitati capabile sa-l ocupe in orice moment, subiectivitatea ierarhizarii fiind o problema extrem de sensibila. Daca in urma cu un an ne-ar fi spus cineva ca ne vom petrece bucurosi timpul liber lucrand pentru proiecte l-am fi privit (daca l-am fi privit) cu multa rezerva si maxima indoiala.

Atat timp cat s-a lucrat pentru EPMagazine s-a uitat de echipamente si dispozitive tehnologice, de algoritmi si modele si de etapele scadente ale proiectelor in derulare. Am invatat intr-adevar ce inseamna colaborarea si cat de important este lucrul in echipa.

Am descoperit ca in orice domeniu daca vrei sa te faci ascultat, chiar de catre cei de aceeasi varsta cu tine, este necesar sa devii un bun profesionist si sa inveti sa colaborezi.

Un proverb romanesc zice: experienta este mama invataturii. Suntem convinsi ca noi am invatat si continuam sa invatam foarte multe lucruri, in diverse domenii, in cadrul familiei europene a EPMagazine.